تعریف جامعی از کوررنگی
کوررنگی که به آن کمبود دید رنگ نیز گفته میشود نوعی بیماری ژنتیکی است. به سبب این بیماری، فرد به دلیل نداشتن رنگدانههای خاص حساس به نور در چشم خود، قادر به تشخیص صحیح رنگها نیست.
این رنگدانهها که در سه طیف سبز، آبی و قرمز تقسیم بندی میشوند در صورت کم کار بودن یا از بین رفتن آنها در سلولهای مخروطی چشم، بیمار نمیتواند رنگها را به درستی تشخیص دهد.
در واقع کوررنگی نوعی بیماری شایع کروموزومی است که فرد بیشتر رنگها را به صورت خاکستری یا سیاه میبیند. لازم به ذکر است این بیماری در مردان شایعتر است.
کوررنگی با انجام تستهای مختلف در مراکز طب کار به راحتی قابل تشخیص است. در ادامه با علل اکتسابی ایجاد کوررنگی آشنا میشویم.
علل رخ دادن کوررنگی
همانطور که گفته شد شایع ترین علل کوررنگی ژنتیک است. اما مواردی از قبیل بالا رفتن سن، آسیب به چشم در صورت تصادف و یا ضربه شدید، آب مروارید، نفوذ مواد شیمیایی خطرناک به داخل چشم مانند سرب، بیماری پارکینسون، دیابت، سرطان خون، سکته، لیبر و مصرف داروی تیاگابین و باربیوتورات سبب ایجاد و یا تشدید این بیماری میشود.
انواع کوررنگی
کوررنگی به سه دسته کلی قرمز-سبز، آبی-زرد و کوررنگی کامل تقسیم بندی شده که هر یک خود دارای انواع مختلفی است.
قرمز-سبز: رایج ترین نوع کوررنگی که خود به ۴ مدل زیر دسته بندی میشود.
- دوترانومالی: در این مدل بیمار به دلیل اخلال در مخروط هایی با طول موج متوسط(M) رنگ سبز را قرمز تشخیص میدهد.
- پروتانومالی:دوترانوپی: این نوع کوررنگی مربوط به اخلال در طول موج بلند یا مخروط های L است که برعکس دوترانومالی، بیمار رنگ قرمز را سبز میبیند.
- پروتانوپی: دیده شدن رنگ مشکی به جای رنگ قرمز از عوارض از بین رفتن مخروط L در چشم بیماران است. به این نوع کوررنگی پروتانوپی گفته میشود.
- دوترانوپی: از بین رفتن مخروط های M با طول موج متوسط سبب اخلالی میشود که به موجب آن بیمار رنگ سبز را بژ میبیند.
- تریتانومالی: عملکرد ضعیف مخروط های S با طول موج کوتاه سبب میشود بیمار هر ۴ رنگ زرد، قرمز، سبز و آبی را شبیه به هم ببیند و نتواند طیف رنگی را به درستی تشخیص دهد.
- تریتانوپیا: این بیماری که قدرت تشخیص رنگ آبی و زرد را برای بیماران دشوار میکند، به دلیل از بین رفتن مخروط های S در چشم بیمار اتفاق میافتد. به طوری که فرد رنگ سبز یا زرد را خاکستری یا نهایت بنفش میبیند.
- تک رنگ بینی استوانه ای: این نوع کوررنگی کامل از نوع دیگر رایج تر بوده و معمولا از طریق ژنتیک به فرد منتقل شده است. افرادی که مبتلا به کوررنگی کامل از نوع تک رنگ بینی استوانه ای هستند هیچ رنگی را به درستی تشخیص نداده و تمامی رنگها را سیاه، خاکستری و یا سفید میبینند.
- تک رنگ بینی مخروطی: در تک رنگ بینی مخروطی، بیمار از سه رنگ آبی، سبز و قرمز تنها یک رنگ را درست تشخیص میدهد. در این حالت فرد سه رنگ را یا کلا قرمز دیده یا کلا آبی و یا کلا سبز. در واقع بیمار در این حالت قادر به تشخیص دو رنگ از سه رنگ گفته شده نیست.
کوررنگی بیماری مادرزادی و ارثی است که ممکن است در اثر عوامل اکتسابی نظیر سکته مغزی، پارکینسون، ضربه به چشم، آب مروارید، دیابت و سرطان خون نیز ایجاد شود.
در این بیماری که به دلیل از دست رفتن و یا کم کار بودن سلول مخروطی چشم ایجاد میشود، فرد توانایی تشخیص رنگها را به درستی ندارد و آنها را به صورت طیف رنگی دیگری میبیند.
این بیماری با سه تست ایشی ها را، نا به هنجاری سنج ادارک رنگ و سودوایزوکرامتیک در مراکز طب کار از جمله امین طب قابل تشخیص است.
کوررنگی چطور تشخیص داده میشود؟
در مراکز طب کار متخصصین با استفاده از تستهای مختلف مانند ایشی ها را، نابه هنجاری سنج ادراک رنگ و سودوایزوکراماتیک میتوانند به راحتی کوررنگی در افراد را تشخیص دهند.
- ایشی ها را:
- نابه هنجاری سنج ادراک رنگ:
- سودوایزوکراماتیک:
برای اطلاع از دلایل رد شدن در طب کار و مشاهده لیست هزینه های طب کار ۱۴۰۳ این مقالات را مطالعه نمایید.
روش درمان کوررنگی
برای کوررنگی خصوصا اگر وراثتی باشد درمان علمی وجود ندارد. اما اگر بیماری به دلیل ایجاد داروهای خاص بوجود آمده باشد میتوان با قطع دارو این عارضه را تا حدی درمان کرد.
همچنین افراد میتوانند با در نظر گرفتن ترتیب رنگها مانند سه رنگ چراغ راهنمایی این بیماری را بهبود بخشند.
برخی اپلیکشنهای موبایلی نیز به کمک این دسته افراد آماده است. با نصب آنها میتوانید تا حد زیادی روند بهبودی خود را تسریع بخشید.
کوررنگی درمان قطعی دارد؟
بهطور کلی درمان قطعی برای کوررنگی هنوز کشف نشده است. اما با روشهایی نظیر استفاده از لنزهای مخصوص میتوان تا حدی این بیماری را درمان کرد.
لازم به ذکر است این لنزها تنها برای بیمارانی که کمبود دید رنگ قرمز-سبز دارند آن هم در فضای پر نور و باز کارایی دارد.
برای تشخیص دقیق کوررنگی باید به بخش اپتومتری در طب کار مراجعه کنید.
کوررنگی در معاینات طب کار
در مراکز طب کار وضعیت جسمی و روحی افراد پیش از شروع به کار و در حین کار کردن مورد ارزیابی قرار میگیرد.
این آزمایشات به منظور تشخیص بیماری و درمان به موقع آن، جلوگیری از شیوع بیماری، کارآمد کردن اداره و یا شرکت مربوطه و قرار دادن فرد در جای مناسب با توجه به شرایط جسمی و روحی انجام میشود.
تست کوررنگی نیز از مواردی است که در مشاغل پر ریسک مانند رانندگی در جاده، آتش نشانی و خلبانی بسیار حائز اهمیت است.
امین طب یکی از بهترین مراکز طب کار مشهد بوده که با استفاده از دستگاههای پیشرفته و تعرفه کم تمام آزمایشات بدو استخدام از جمله کوررنگی را به بهترین نحو انجام میدهد.
این مجموعه همه روزه از ساعت ۸ صبح تا ۱ ظهر و پنجشنبهها از ۸ صبح تا ۱۲ ظهر آماده خدمت رسانی به شما همشهریان عزیز است.
. جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما در تماس باشید .
همکاران ما آماده راهنمایی و کمک شما به صورت ۲۴ ساعته هستند .
سوالات متداول
امین طب بهترین مرکز انجام معاینات بدو استخدام از جمله کوررنگی در مشهد است.
آدرس: شهرک صنعتی طرق، بین میدان کارآفرین و کارآفرین ۲، جنب فلزتراشی چمنی، پلاک ۱۲۰
تمامی هزینههای انجام آزمایشات بدو استخدام به عهده کارفرما و یا شرکت مربوطه است.
- کارت ملی
- یک قطعه عکس پرسنلی
- معرفی نامه از کارفرما یا شرکت مربوطه
- کارت پایان خدمت